كابينت چيست؟
كابينت عبارت است از دولابچه يا كمد يا قفسهبنديهايي در دار، كه معمولاً در در آشپزخانه يا گاهي وقت ها درانباري يا محل پارك خودرو (گاراژ) خانهها ساخته ميشود.كابينت آشپزخانه معمولاً جايي براي تعبيه نمودن فر، شعله پختوپز، هود و هواكش، ماكروفر، يخچال و فريزر، ماشين لباسشويي و ماشين ظرفشويي، را در خود دارد. كابينت ميتواند روي زمين قرار گيرد كه در اين حالت كابينت زميني ناميده ميشود.ارتفاع كابينت زميني حدود ۸۰ تا ۹۰ سانتيمتر و پهناي آن بين ۵۰ تا ۶۰ سانتيمتر است. كابينتها بين يك تا سه در دارند كه عرض هر در بهتر است از ۵۵ سانتيمتر بيشتر نشود.در كابينت سازي و ساخت كابينت ميتوان از جنس فلز با ورق پنجاه و پنج صدم ميليمتر تا هشتاد و پنج صدم ميليمتر با درهاي دولايه نيز ساخت.كابينتي كه در رديف بالا و به ديوار نصب ميشود را كابينت ديواري مينامند و معمولاً در كابينت سازي لبه پاييني آن در ارتفاع ۱۶۰ سانتيمتري زمين قرار ميگيرد.برخي كابينتها را براي منظورهاي زيبايي و تزئيني بدون در يا داراي درهاي شيشهاي ميسازند. دركابينت سازي مي توان درهاي كابينتها از جنس فلز يا چوب يا لترون يا امدياف باشد و معمولاً داراي ۲ لولا در كنار ميباشند.
يراق كابينت سازي
به كليه لوازم و ابزار آلاتي كه براي سرهم نمودن ويا به اصطلاح مونتاژ كابينت مورد نياز است يراق اطلاق ميشود. گرچه معناي لغوي يراق همان ابزار است ولي در عمل ابزار به لوازم غير مصرفي از قبيل چكش، گيره، سرمته، اره، پيچ بند دستي، پيچ بند برقي، پيچ بند شارژي، پيچ گوشتي دو سو، پيچ گوشتي چهارسو، و غيره اطلاق ميشود در حالي كه يراق در حين كار و مونتاژ كابينت به مصرف ميرسند.
لولا كابينت سازي
منظور از لولاي روكار آن است كه در كابينت سازي به گونهاي طراحي و اندازه بندي و ساخته و نصب ميشود كه در، بر روي لبه جدار و ديواره كابينت قرار گرفته و آن را خواهد پوشاند. به عبارت ديگر اندازه در برابر است با ابعاد دهانه در به علاوه شانزده ميليمتر اضافه از هر چهار طرف. اين روش مرسوم ساخت كابينت از قديم بودهاست.
دستگيره كابينت سازي
دستگيره به عنوان نقطه ورود نيرو يا اعمال كشش يراي باز و بسته نمودن در يا كشو در محل مورد نظر نصب ميشود.
محل نصب دستگيره كاملاً سليقهاي بوده و ميتواند در هر نقطهاي از سطح كار قرار گيرد ولي به عنوان يك قانون كلي، الگوي قرار گرفتن مكان دستگيرهها در هر كاري ميبايست يكسان و مشابه و متناسب با جهت باز و بسته شدن در و كشو باشد. دستگيره كابينتهاي ديواري نيز به همين منوال در گوشه پاييني در قرار ميگيرند. دستگيره ميتواند تك پايه باشد يعني با ايجاد يك سوراخ و رد كردن يك پيچ در جاي خود محكم ميشود، ويا دوپايه باشد كه با دو عدد پيچ در جاي خود قرار ميگيرد.دستگيرههاي دوپايه را ميتوان به شكل افقي، عمودي، و گاهي مايل در محل خود نصب نمود. نوع ديگري از دستگيره توكار از جنس پلاستيك و يا استيل عرضه شدهاست كه در سوراخي به قطر۳۵ ميليمتر با چسب آهن محكم ميشود. قطر سوراخ انواع قبلي ۳٫۲ ميليمتر و بسته به قطر يك يا دو ورق ام دي اف به پيچ با طول ۱۹ يا ۳۵ميليمتر نياز دارد.
پايه كابينت سازي
پايه زير كابينت از جنس تمام پلاستيك و نوع پلاستيك و فلز در اندازههاي ۵ ،۶، ۷٫۵، ۸، و ۱۰ سانتيمتر در طرحهاي استيل براق، استيل مات، ستون رومي آلومينيومي با بخش پلاستيكي سياه و خاكستري و سفيد وجود دارند.
نقش كابينت در آشپزخانه
براي مديريت بهتر فضاي آشپزخانه با توجه به مثلث كار و با توجه به شرايط خاص استفاده كننده، از كابينت استفاده ميشود.طراحي صحيح كابينت در آشپزخانه، موجب ميشود تا فضاي مفيد و قابل استفاده آن آشپزخانه و سطح رفاه كاربر جهت پختوپز و شستوشوي ظروف افزايش يابد.
انتخاب رنگبندي متناسب با سبك دكوراسيون آشپزخانه
انتخاب رنگ شايد كمي سخت باشد وقتي هزاران طرح كابينت با انواع رنگبندي مدنظرمان براي دكوراسيون آشپزخانه مان باشد. هر رنگي تاثير خود را دارد. اگر از رنگ ها درست استفاده نشود تاثيرات مخربي بر سلامت جسمي و روحي افراد دارد. بهتر است قبل از تعيين رنگ دكوراسيون آشپزخانه تان با رنگ ها و تاثيراتشان بيشتر آشنا شويد. رنگ بندي دكوراسيون اداري نيز همانند دكوراسيون آشپزخانه از اهميت بالايي برخوردار است!
انواع كابينت آشپزخانه
به صورت كلي انواع كابينت به دو سبك مدرن و كلاسيك تقسيم ميشوند و همه مدلها در اين دو گروه جاي ميگيرند. ساختار كابينت آشپزخانه چه در سبك كلاسيك و چه در مدرن از دو بخش اصلي “بدنه كابينت و درب” تشكيل شده است.
1-كابينت توكار:
معمولاً اين نوع كابينت ها براي فضاهايي مي باشد كه به صورت مادام نصب مي گردد.روال كار به اين صورت است كه ابتدا سازنده از موقعيت نصب كابينت،طرح و پلن آماده مي كند و بعد از آن شروع به ساخت كابينت مي كند،حال به دو صورت تكه تكه و يا ورق هاي برش خورده و آماده به سر پروژه حمل و نصب ميگردد.
2-كابينت روكار يا همان مستقل:
كابينت هايي كه سازنده در ابعاد استاندارد از قبل و بدون هيچ شناخت و برداشتي نسبت به محل نصب كابينت آن را مي سازند.جنس كابينت نيز معمولاً به صورت فلزي مي باشد.حال براي محيط هايي كه نياز به هزينه اي به صرفه دارند از اين دسته كابينت ها استفاده مي گردد.كابينتها بسته به نوع مواد خام توليد، به كابينتهاي توليد شده از فلز، چوب، امدياف، هاي گلاس، پيويسي، ممبران يا وكيوم، روكش چوب يا تركيبي تقسيم ميشوند.از نظر نوع استفاده نيز كابينتها به دو گروه كابينت آشپزخانه و كابينت روشويي (مخصوص سرويس بهداشتي) تقسيم ميگردند.
اجزاي تشكيل دهنده كابينت
1-صفحه كابينت:
+صفحه كابينت MDF
+صفحه نئوپان، روكش HPL
+صفحه MDF، روكش ملامينه
+صفحه پلي وود (Poly Wood)، روكش HPL
+صفحه سنگ مصنوعي تمام اكريليك (Solid Surface)
2- درب كابينت
ضخامت اين دربها ۱۶ ميل و ۱۸ و١٩و٢٠و٢٢ ميل است كه با روكش پي وي سي داراي ۶ تيپ و تنوع رنگي زيادي است. نوع ديگري از دربهاي كابينت نيزهاي گلاس نام دارد. اين دربها همان مشخصات فوق را دارد ولي در رنگآميزي آن از رنگهاي براق شبيه رنگهاي تمام پلياستر (شيشهاي) استفاده شده كه جذابيت خاصي در تركيب كابينت ايجاد ميكند.
3- بدنه كابينت
در زمينه بدنه كابينت بايد به دو نكته كلي توجه داشت:
جنس بدنه بايد با روكش ملامينه باشد.
لبه بدنه با نوار پوشيده شده باشد.
1- كابينت ام دي اف (MDF):
ورق هاي ام دي اف شبيه ملامينه هستند (ورقي با روكش ملامينه) اما با مغزي اي متفاوت. ام دي اف ها يكي از انواع كابينت ها مي باشند كه از ضايعات دور ريختني چوب هاي ديگر درست شده و قادرند رنگ و شكل هاي متنوعي به خود بگيرند. اين نوع از كابينت ها قادرند با هر سبك خانه اي هماهنگ شده و جلوه اي زيبا به آشپزخانه بدهند، از اين رو در بين افراد خواهان بيشتري دارند.اين نوع از كابينت ها در برابر رطوبت هوا مقاوم بوده و آسيب زيادي نمي بينند و به همين علت كاربرد آن ها در محيط آشپزخانه كه هنگام آشپزي رطوبتش بالا ميرود، مناسب است. علاوه بر ساخت كابينت، از اين تركيب در ساخت مبلمان، ميز و صندلي، دكور و كف سازي اتاقها نيز استفاده ميشود. امدياف در برابر حرارت فوقالعاده مقاوم بوده و عايقي مناسب در برابر صدا مي باشد.حساسيت ورق ام دي اف در برابر آب نسبت به ملامينه كمتر است اما باز هم به رطوبت حساس است.
2-كابينت پي وي سي
كابينت پي وي سي (pvc) تشكيل شده از ورق پلي وينيل كلرايد و به اين دليل پي وي سي نامگذاري شدهاست.ورقهاي كابينت پي وي سي در برابر محيطهاي داراي رطوبت از مقاومت بالايي برخوردار است و موجب پوسيدگي نميشود.پي وي سي يك ماده عايق صدا، گرما و الكتريسيته است.پي وي سي در برابر حرارت عايق خوبي دارد.پي وي سي نسبت به كابينت چوبي ضد حشره است.توليد و نصب پي وي سي نسبت به كابينت چوبي بسيار آسان و كم هزينه است.نگهداري كابينت پي وي سي نسبت به كابينت چوبي بسيار آسانتر است.ورقهاي پي وي سي داراي رنگهاي متنوعي است و به اين دليل احتياج به رنگ شدن مجدد ندارد.كابينت پي وي سي تنها يك نقص دارد و اينكه قابل تجزيه نميباشد و ممكن است به محيط زيست آسيب برساند.
3-كابينت «هاي گلاس (High Gloss):
اين نوع كابينت معمولاً از ام دي اف سفيد و بخش هاي قابل رويت آن ودرب ها از جنس ورق «هاي گلاس» ساخته مي شود.كابينت هاي گلاس از نظر ظاهري بسيار براق تر و داراي تنوع طرح زياد و زيباتر از ام دي اف مي باشند. عموماً قيمت هاي گلاس بيشتر از ام دي اف مي باشد.كابينت هاي از جنس هايگلاس گونه اي متفاوت از ام دي اف ها هستند كه بسيار زيبا و شيك بوده و با سطحي براق در خدمت آشپزخانه ها قرار مي گيرند.اين نوع از كابينت ها نيز داراي قيمت بالاتري نسبت به ام دي اف هاي معمولي بوده و از تركيبات رنگي متفاوتي بهره مي گيرند.گفته مي شود كه هايگلاس خط و خش مي گيرد اما اين حقيقت نداشته و پاكسازي آن به راحتي انجام مي گيرد.البته بايد توجه داشته باشيد كه به دليل سطح براق اين نوع از كابينت ها در رنگ هايي همچون مشكي اثر انگشت بر روي آنها به جا مي ماند.
4-كابينت ممبران (وكيوم)
كابينتهاي ممبران اغلب براي سبكهاي كلاسيك و مجلل استفاده ميشود. چهارچوب اين نوع كابينت معمولا از امدياف سفيد ساخته ميشود.به دليل پروسه ساخت اين نوع كابينت از مدلهاي قبلي گرانتر و البته مقاوم تر هستند.از جمله ويژگيهاي كابينت كلاسيك ممبران را ميتوان طرحهاي شلوغ، پر زرق و برق، طراحي برجسته، پوشش وكيوم، كشو و محفظههاي زياد، طرح بخشيدن به دستگيرهها و درب و سرستون دانست.اگر به دنبال طراحي آشپزخانه كلاسيك و مدل كابينت آشپزخانه ايراني جديد هستيد، اين مدل كابينت براي شما مناسب است.يكي از معايب كابينت ممبران اين است كه در هنگام ساخت بايد وكيوم شدن روكش بر روي تخته به درستي انجام شود،چرا كه در طولاني مدت ميتواند باعث جدا شدن روكش از روي تخته شود.
5-كابينت روكش چوب:
براي ساخت وكابينت سازي اين نوع كابينت بخش هاي قابل رويت از ورق هاي ام دي اف با روكش چوب ساخته مي شود كه قيمت بالاتري نسبت به موارد بالا دارند اما نسبت به كابينت تمام چوب ارزانتر است. مثل بيشتر كابينت ها، معمولاً يونيت (اسكلت) اين نوع كابينت نيز از جنس ام دي اف مي باشد.
6-كابينت هاي فلزي:
كابينت هاي تمام فلزي اين روزها تقريبا ديگر استفاده اي ندارند و فقط آن دسته از كابينت هاي فلزي كه داراي ظاهري شيك و مدرن هستند و از جنس استيل بهره گرفته اند هنوز روي بورس مي باشند.كابينت هاي فلزي داراي قيمت پايين تري نيز مي باشند و به همين دليل هنوز هم اسكلت كابينت ها در اكثر موارد از فلز ساخته مي شود، دقيقا مانند زماني كه پول زيادي براي تعويض كابينت ها در اختيار نداريم و تصميم ميگيريم كه اسكلت داخلي از فلز باشد و درب هاي آن از ام دي اف؛ اين نوع از كابينت ها اگرچه داراي قيمت پايينتري نسبت به گونه هاي ديگر هستند اما پس از مدتي مجددا نياز به رنگ آميزي داشته و يا بر اثر قرار گيري در رطوبت امكان زنگ زدگي و پوسيدگي آنها وجود دارد.
نكتههاي كه بايد درباره كابينت آشپزخانه وكابينت سازي بدانيد:
⦁ انواع سنگهاي طبيعي و مصنوعي و كورين از معروفترين متريالها براي ميز كار آشپزخانه محسوب ميشوند.
⦁ قيمتي كه كابينتساز اعلام ميكند فقط براي متريالي است كه سفارش ميدهيد؛ بنابراين تمام ريلها، دستگيرهها، نورپردازي و… جداگانه حساب ميشود؛ از جمله روكش ميز كار.
⦁ سازندههاي كابينت با اندازهگيري قسمتهاي مختلف آشپزخانه و بسته به لولهها، خروجي و ورودي آب و… كابينت را طراحي ميكنند. در اين اندازهگيريها مسلما اندازه ماشين ظرفشويي، لباسشويي، گاز و… هم در نظر گرفته ميشود.
⦁ خيلي وقتها ارتفاع كابينتها به قدري زياد است كه فقط براي گذاشتن چند وسيله كوچك و با ارتفاع كم كاربردي است.
اگر ميخواهيد آشپزخانه ي روياهايتان را داشته باشيد، پيشنهاد ميكنم كه در كار اجرا نيز سخت گير باشيد. انتخاب كساني كه مجري طراحي آشپزخانه ي شما باشند كار سختي است. كيفيت در اجراي كابينت آشپزخانه حرف اول را مي زند. افراد مجرب در زمينه اجراي دكوراسيون آشپزخانه تان انتخاب كنيد تا در نهايت آشپزخانه ي مدنظرتان را داشته باشيد و مانع دوباره كاري شويد.
هزينه اجراي كابينت آشپزخانه
وقتي به يك نمايشگاه كابينت مراجعه مي كنيد، هزينه كابينت را بصورت متري با شما حساب مي كنند. شما هم ابعاد آشپزخانه را حساب مي كنيد و متوجه مي شويد كه ابعاد آن مثلا ۷ متر است. شما هم هزينه متري كابينت و متراژ كابينت را تخمين مي زنيد و به هزينه اي مي رسيد كه متفاوت از هزينه ي مجري كار است!اين متفاوت بودن هزينه ي تخميني شما با هزينه ي كار به دلايل زير است:
⦁ متراژ فضاي آشپزخانه
⦁ قدي هايي كه در اجراي كابينت استفاده مي شود.
⦁ نوع نماي كار⦁ نوع جزيره ي آشپزخانه
ادامه مطلب